Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

‘Bruins moet duidelijkheid geven over bereidingen’

10-12-2018
GroenLinks vindt dat minister Bruno Bruins van Medische Zorg duidelijk moet maken onder welke voorwaarden artsen en apothekers geneesmiddelen zelf kunnen bereiden, als farmaceutische monopolisten exorbitant hoge prijzen vragen.
‘Bruins moet duidelijkheid geven over bereidingen’

GroenLinks-Kamerleden Corinne Ellemeet en Lisa Westerveld vragen Bruins vandaag om helderheid, tijdens de bespreking van de initiatiefnota Big Farma: Niet Gezond van PvdA, SP en GroenLinks, over het ontwikkelen en prijzen van geneesmiddelen.

GroenLinks is blij met de uitspraak van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), die onlangs oordeelde dat het Amsterdam UMC het geneesmiddel chenodeoxycholzuur (CDCA) zelf mag bereiden.

Volgens Ellemeet betekent deze uitspraak waarschijnlijk dat ook het kabinet de strijd steunt tegen “torenhoge prijzen” van de farmaceutische industrie. “Maar een toezichthouder legt de kaders niet vast: die bewaakt ze. Dus waar blijft het verlossende woord van deze minister?”

Verder stelt het GroenLinks-Kamerlid dat de kaders helder moeten worden waarbinnen de magistrale bereiding mag plaatsvinden. “Ik wil dat deze minister zich actief en ondersteunend opstelt, zodat “Big Farma” ook echt kan worden aangepakt waar dat nodig is.”

Met de initiatiefnota doen GroenLinks, PvdA en SP verstrekkende voorstellen om de greep van grote farmaceutische bedrijven op de gezondheidszorg te verminderen en de gezondheid weer centraal te stellen. Ellemeet: “In de farmaceutische industrie lopen te veel cowboys rond die winst veel belangrijker vinden dan mensen beter maken.”

Document acties

gearchiveerd onder: Bereiding, magistraal
Back to top