Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

‘Schakel openbaar apotheker vaker in bij vaccinatie’

PW51/52 - 11-12-2018
Openbaar apothekers in Europese landen moeten een grotere rol krijgen bij de nationale vaccinatieprogramma’s, zowel bij het verstrekken als het toedienen van vaccins. Dat stelt de Europese organisatie voor openbaar apothekers PGEU.
‘Schakel openbaar apotheker vaker in bij vaccinatie’

Omdat apothekers behoren tot de meest laagdrempelige zorgverleners zijn ze geschikt om meer te betrekken bij vaccinaties, aldus de Pharmaceutical Group of the European Union (PGEU), die organisaties van openbaar apothekers vertegenwoordigt uit 32 landen.

De PGEU reageert met haar statement op een oproep van de Europese Raad voor intensievere samenwerking tussen landen, zorgverleners en fabrikanten in de strijd tegen de dalende vaccinatiegraad en de vaccintekorten die regelmatig optreden.

In elf EU-landen kunnen patiënten al terecht in de openbare apotheek voor een vaccin, en in zes landen zorgt de apotheker ook zelf voor de toediening. In de meeste van deze landen gaat het niet alleen om het influenzavaccin, maar ook om inenting tegen pneumokokken, gordelroos, baarmoederhalskanker en reisvaccinaties. Apothekers die deze service bieden, moeten daarvoor een speciaal trainingsprogramma volgen.

Verder is de openbare apotheek zeer geschikt om voorlichting te geven aan patiënten over het belang van vaccineren, aldus de PGEU, die ruim 400.000 openbaar apothekers in Europa vertegenwoordigt. Ook kunnen apothekers behulpzaam zijn bij het identificeren en oproepen van patiënten die voor een vaccin in aanmerking komen.

Document acties

gearchiveerd onder: PGEU, Toedienen, Vaccinatie
Back to top