Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

ZIN: medicinale cannabis niet in basispakket

PW47 - 13-11-2017
Recente wetenschappelijke publicaties geven geen aanleiding tot herbeoordeling van medicinale cannabis. Hierdoor blijft vergoeding via het verzekerde pakket onmogelijk. Dat schrijft het Zorginstituut Nederland (ZIN) aan de minister voor medische zorg Bruno Bruins.
ZIN: medicinale cannabis niet in basispakket

De kwaliteit van het ‘bewijs’ in onderzoek naar de effectiviteit van cannabis bij verschillende ziektebeelden – zoals chronische pijn en slaapstoornissen – is gemiddeld laag, oordeelt ZIN. Daar waar in onderzoek voorzichtig wordt geconcludeerd dat er bewijs is voor werking, wijzen de onderzoekers ook op tekortkomingen en doen zij dringende aanbevelingen voor aanvullende studies. Opvallend is verder volgens ZIN dat er onder onderzoekers geen brede consensus is over de effectiviteit van cannabis.

Sinds ruim een jaar is er een placebo-cannabispreparaat beschikbaar dat qua structuur, smaak en geur overeenkomt met actieve cannabisproducten, maar verwaarloosbare hoeveelheden bevat van de stoffen tetrahydrocannabinol (THC) en cannabidiol (CBD). Hiermee kunnen onderzoekers volgens ZIN studies opzetten die veel meer bewijskracht genereren dan met het nu beschikbare onderzoek. De komende jaren verschijnen hierdoor naar verwachting betere studies, op basis waarvan een nieuwe beoordeling eventueel mogelijk is.

In 2003 concludeerde ZIN dat er onvoldoende bewijs is voor een vergoeding van medicinale cannabis. Voor een veilig en gecontroleerd alternatief voor de coffeeshop bestaat sinds 2001 het Bureau Medicinale Cannabis van de overheid. Daarnaast zijn er apotheken die cannabisolie produceren.

Document acties

Back to top