Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Meer bekend over oorzaak epilepsie

PW46 - 10-11-2017
Epilepsie is in 80% van de gevallen het gevolg van laaggradige tumoren, aanlegstoornissen van de hersenschors of sclerose van de hippocampus. Dat blijkt uit onderzoek van de European Epilepsy Brain Bank, in samenwerking met het Academisch Centrum voor Epileptologie.
Meer bekend over oorzaak epilepsie

Uit de data van bijna tienduizend geopereerde epilepsiepatiënten – aangeleverd door 36 Europese centra – werden de drie meest voorkomende diagnoses gesteld, schrijven de onderzoekers in een artikel in het New England Journal of Medicine. De patiënten werden geopereerd in de afgelopen 25 jaar. Bij 8% van de geopereerde patiënten kon geen diagnose gesteld worden.

Ruim 75% van de patiënten kreeg epilepsie voor het achttiende levensjaar, maar 73% werd pas geopereerd op volwassen leeftijd. Gemiddeld werd vanaf het begin van de ziekte zestien jaar gewacht met opereren. Deze tijdsduur is volgens de onderzoekers te lang gezien de vele bijwerkingen van geneesmiddelen tegen epilepsie, de impact van de aanvallen op de cognitieve en psychosociale ontwikkeling van patiënten en het risico op plotseling overlijden.

Het Academisch Centrum voor Epileptologie is een samenwerkingsverband van Maastricht UMC+ en Epilepsiecentrum Kempenhaeghe.

Document acties

gearchiveerd onder: Epilepsie, Pathologie
Back to top