Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Palbociclib te duur voor basisverzekering

PW16 - 14-04-2017
Het Zorginstituut Nederland (ZIN) vindt palbociblib (Ibrance) te duur voor opname in de basisverzekering. Palbociclib is nu nog geplaatst in de sluis voor dure geneesmiddelen.
Palbociclib te duur voor basisverzekering

Het ZIN adviseert minister Schippers om palbociclib niet op te nemen in het verzekerde pakket, tenzij prijsonderhandeling leidt tot betere kosteneffectiviteit en minder impact op het zorgbudget.

De Adviescommissie Pakket (ACP) van het ZIN is niet overtuigd van de effectiviteit van het middel. De Wetenschappelijke Adviesraad (WAR) van het ZIN meent dat palbociclib tot de stand van de wetenschap en praktijk behoort bij de behandeling van borstkanker. De ACP constateert echter dan er (nog) geen gegevens zijn waaruit blijkt dat patiënten uiteindelijk langer leven en dat zulke gegevens ook snel te verwachten zijn. De ACP deelt de mening van de WAR dat er grote onzekerheid bestaat over de effectiviteit en de kosteneffectiviteit van palbociclib.

De kosten liggen ruim boven de € 80.000 per QALY en de ACP ziet geen bijzondere argumenten om deze ongunstige kosteneffectiviteit te accepteren.

Document acties

Back to top