Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

CF-middel Orkambi geweerd uit basispakket

PW42 - 10-10-2017
Nieuwe prijsonderhandelingen over het cystische fibrose-geneesmiddel Orkambi (ivacaftor + lumacaftor) hebben producent Vertex en het ministerie van VWS niet tot elkaar gebracht. Orkambi wordt dan ook niet opgenomen in het basispakket.
CF-middel Orkambi geweerd uit basispakket

Minister Edith Schippers van VWS, daarin gesteund door het Zorginstituut Nederland, vindt de prijs veel te hoog in verhouding tot de bescheiden effectiviteit. Bovendien biedt Vertex geen inzicht waarom deze prijs zo hoog zou moeten zijn. De fabrikant meent daarentegen dat zijn voorstellen voldeden aan alle voorwaarden en dat de eisen van VWS volstrekt onhoudbaar zijn.

Naar aanleiding van de mislukte deal zijn vorige week veel Kamervragen gesteld. De VVD heeft, vooralsnog tevergeefs, Vertex met klem verzocht in het belang van de patiënt open kaart spelen. Staatssecretaris Martin van Rijn meldde in mei al aan de Tweede Kamer dat de prijsonderhandelingen met Vertex niet het gewenste resultaat opleverden. In juli startte Schippers nieuwe onderhandelingen, maar die leidden evenmin tot overeenstemming.

De minister betreurt de voor patiënten onbevredigende uitkomst.

Document acties

Back to top