Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

NHG kiest in eerste lijn voor fluorouracilcrème

PW23 - 08-06-2017
Wanneer een verdachte huidafwijking in aanmerking komt voor lokale medicamenteuze therapie, kiest het Nederlands Huisartsen Genootschap voor een behandeling met fluorouracilcrème. Dat staat in de nieuwe NHG-Standaard Verdachte Huidafwijkingen, die deze week is gepubliceerd in Huisarts & Wetenschap.
NHG kiest in eerste lijn voor fluorouracilcrème

De standaard is ontwikkeld omdat huisartsen steeds vaker vragen krijgen over huidafwijkingen die kunnen duiden op huidkanker of een voorstadium daarvan. Huisartsen kunnen fluorouracilcrème voorschrijven bij actinische keratosen, superficiële basaalcelcarcinomen en Morbus Bowen, mits geen sprake is van hoogrisicokenmerken.

Fluorouracil heeft de voorkeur boven imiquimod vanwege de kosten; ze verschillen nauwelijks wat betreft effectiviteit en bijwerkingen. Bovendien is imiquimod alleen geregistreerd voor actinische keratosen en superficiële basaalcelcarcinomen en niet voor M. Bowen, fluorouracil voor alle genoemde indicaties. Patiënten moeten fluorouracil wel vaker aanbrengen dan imiquimod: dagelijks twee keer versus eenmaal daags op drie tot vijf dagen per week.

Document acties

gearchiveerd onder: Huidafwijkingen, Standaarden, NHG
Back to top