Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Aanpak darmziekten € 500 miljoen goedkoper

PW24 - 08-06-2017
De komst van biosimilars leidt tot een kostendaling van de behandeling van chronische darmontstekingen tot 2019 van 25%, ofwel bijna € 500 miljoen. Die conclusie trekt Mirjam Severs van het UMC Utrecht, die 8 juni promoveerde op een onderzoek naar de economische aspecten van darmziekten zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.
Aanpak darmziekten € 500 miljoen goedkoper

Het patent van dure biologicals, zoals infliximab, is sinds 2015 verlopen. Daardoor zijn sinds die tijd goedkopere versies – de biosimilars – beschikbaar. Ondertussen neemt het gebruik van biologicals nog steeds toe omdat het aantal patiënten met chronische darmontstekingen blijft groeien.

Arts-onderzoeker Mirjam Severs onderzocht twee jaar lang de maatschappelijke kosten van chronische darmontstekingen van ongeveer drieduizend patiënten van veertien Nederlandse ziekenhuizen. De jaarlijkse zorgkosten per patiënt waren bij de ziekte van Crohn € 7800 en bij colitis ulcerosa € 3600.

De kosten bleven in deze periode stabiel, ondanks een toename van het gebruik van dure geneesmiddelen. Mirjam Severs legt uit: “De totale zorgkosten konden gelijkblijven, omdat de behandeling met biologische geneesmiddelen leidt tot minder ziekenhuisopnames.”

In Nederland lijden ongeveer 80.000 mensen aan de ziekte van Crohn of aan colitis ulcerosa. Het aantal patiënten stijgt met ongeveer duizend per jaar en treft vooral jongvolwassenen.

 

Document acties

Back to top