Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

NHG: geef voorlichting bij reisziekte

PW19 - 02-05-2017
Bij de behandeling van reisziekte hebben voorlichting en niet-medicamenteuze adviezen de voorkeur. Dat adviseert het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) in de Behandelrichtlijn Reisziekte, voorheen de Farmacotherapeutische richtlijn Bewegingsziekte.
NHG: geef voorlichting bij reisziekte

Blijft de patiënt na niet-medicamenteuze adviezen ernstige klachten houden, dan kan volgens het NHG een licht-sederend antihistaminicum worden geprobeerd, maar er is vrijwel geen bewijs dat dit effectief is. Het NHG ontraadt ook kinderen met reisziekte medicatie te geven, vanwege de kans op bijwerkingen.

Patiënten met reisziekte kunnen baat hebben bij onder meer: het minimaliseren van bloostelling aan beweging, in de verte kijken, beperken van hoofdbewegingen, adaptatie, slapen, koele lucht en kauwen. Deze maatregelen zijn volgens het NHG eenvoudig voorhanden en lijken rationeel, al is er geen bewijs dat ze effectief zijn. De patiënt kan proefondervindelijk ervaren of hij er baat bij heeft.

Is bij volwassen een langdurige preventie van reisziekte noodzakelijk, dan adviseert het NHG om transdermale scopolamine te overwegen. Uit onderzoek blijkt dat transdermale scopolamine reisziekte kan voorkomen. 

Document acties

gearchiveerd onder: Voorlichting, Richtlijnen, NHG, Reisziekte
Back to top