Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

NHG: nieuwe richtlijn hyperhidrose

02-05-2017
Voorlichting en niet-medicamenteuze adviezen hebben de voorkeur bij de behandeling van primaire hyperhidrose: overmatig transpireren. Dat schrijft het Nederlandse Huisartsen Genootschap (NHG) in een nieuwe behandelrichtlijn.
NHG: nieuwe richtlijn hyperhidrose

Volgens de NHG-Behandelrichtlijn Hyperhidrose, die de Farmacotherapeutische Richtlijn (FTR) Hyperhidrosis vervangt, is de voorkeursmedicatie bij primaire hyperhidrose nog steeds aluminiumchloride-oplossing of aluminiumhydroxychloride-oplossing of -crème.

Nieuw is de mogelijkheid om oraal oxybutynine off-label voor te schrijven in ernstige gevallen van primaire hyperhidrose: indien de klachten niet verminderen na vier weken gebruik van aluminiumzouten.

Het voorschrijven van clonidine, zoals beschreven in de oude FTR, is vervallen in deze behandelrichtlijn wegens gebrek aan bewezen effectiviteit. Verder staan in de nieuwe richtlijn meer instructies voor het gebruik van aluminiumzouten, die sterk zuur zijn en de huid kunnen irriteren.

In de NHG-Behandelrichtlijn Hyperhidrose staat ook secundaire hyperhidrose beschreven, voor zover nodig om primaire hyperhidrose goed te kunnen afbakenen. Enkele oorzaken van secundaire hyperhidrose die de huisarts zelf kan behandelen zijn: transpireren door angststoornissen, opvliegers of medicatiegebruik.

Document acties

Back to top