Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Minder aderlaten door protonpompremmer

04-07-2017
Protonpompremmers kunnen het aantal jaarlijkse aderlatingen voor patiënten met ijzerstapelingsziekte aanzienlijk verlagen. Dat bespaart patiënten bijwerkingen zoals moeheid en flauwvallen, blijkt uit onderzoek van Maastrichtse wetenschappers.
Minder aderlaten door protonpompremmer

De onderzoekers van het Maastricht UMC+ volgden een jaar lang dertig patiënten met ijzerstapelingsziekte. De helft van de groep kreeg een protonpompremmer toegediend, de andere helft een placebo, schrijven de onderzoekers in Gastroenterology.

Het geneesmiddel bleek er uiteindelijk voor te zorgen dat patiënten gemiddeld nog maar één keer per jaar een aderlating moesten ondergaan, tegenover vijf voorheen. Aderlaten is de meest gangbare therapie, waarbij patiënten elke keer een halve liter bloed moeten afstaan.

Volgens de onderzoekers biedt de protonpompremmer in potentie een betere kwaliteit van leven voor patiënten en opent het de weg naar een mogelijke nieuwe therapiestandaard, waarbij patiënten meer behandelkeuzes krijgen.

IJzerstapelingsziekte is een erfelijke aandoening, waarbij patiënten te veel ijzer opnemen in het lichaam, dit wordt hemochromatose genoemd. Als dat te laat wordt ontdekt of onbehandeld blijft, kan dat ernstige schade veroorzaken aan diverse organen, waaronder lever, hart en alvleesklier. De genetische afwijking die deze aandoening veroorzaakt, komt bij ongeveer 1 op de 300 mensen voor.

Document acties

Back to top