Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

IGZ: tekort Thyrax door nalatigheid fabrikant

PW37 - 07-09-2017
Aspen Pharma, fabrikant van schildkliermedicijn Thyrax, heeft onvoldoende gedaan om te voorkomen dat vorig jaar een groot tekort ontstond aan Thyrax. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie van de Gezondheidszorg (IGZ), die de fabrikant mogelijk een boete zal opleggen.
IGZ: tekort Thyrax door nalatigheid fabrikant

Volgens de Inspectie heeft Aspen de impact onderschat van het verplaatsen van de productielocatie van MSD in Oss naar Duitsland, waardoor begin vorig jaar een tekort ontstond aan Thyrax. Uiteindelijk moesten 350.000 schildklierpatiënten in Nederland overstappen op een ander merk, wat zorgde voor veel onrust onder deze patiënten.

Bij de fabrikant had volgens IGZ bekend moeten zijn dat Thyrax een geneesmiddel is waarvan een tekort grote gevolgen heeft voor patiënten. Door Aspen zijn onvoldoende maatregelen getroffen om de beschikbaarheid voor de Nederlandse markt te garanderen.

IGZ is inmiddels een vervolgtraject gestart om "passende maatregelen" te kunnen nemen tegen de fabrikant. Het opleggen van een boete is daarbij één van de opties, aldus een woordvoerder.

Aspen laat in een reactie op het IGZ-rapport weten het tekort aan Thyrax in Nederland te betreuren. Bij het verplaatsen van het productieproces naar Duitsland zouden problemen zijn ontstaan bij de vochtigheidsproeven, aldus de fabrikant.

Thyrax is sinds begin april 2017 weer op de markt.

 

 

Document acties

Back to top