Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Subsidie voor onderzoek naar diabetes type 1

PW35 - 23-08-2017
Wetenschappers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) starten twee onderzoeken naar de oorzaak en behandeling van diabetes type 1. Daarvoor hebben ze acht ton subsidie ontvangen van de Juvenile Diabetes Research Foundation.
Subsidie voor onderzoek naar diabetes type 1

Onderzoekers van de afdeling interne geneeskunde zoeken naar een manier om kapotte bètacellen in de alvleesklier te vervangen. De laatste jaren is volgens de onderzoekers duidelijk geworden dat menselijke volwassen alvleeskliercellen onder bepaalde omstandigheden van identiteit kunnen wisselen. Het team wil weten welke signalen de alvleeskliercellen moeten krijgen om van identiteit te wisselen. Uiteindelijk zou dit kunnen leiden tot geneesmiddelen voor het herstel van insuline-producerende bètacellen.

Een tweede project in het LUMC gebruikt de subsidie om verder te bouwen op bestaande kennis over diabetes type 1. Eerder ontdekten LUMC-onderzoekers namelijk dat de insulineproducerende cellen in de alvleesklier zelf een ‘verkeerd’ eiwit aanmaken. Het is dit eiwit dat een reactie uitlokt van het afweersysteem, waarna de cellen kapot worden gemaakt.

De onderzoekers van de afdeling moleculaire celbiologie gaan op zoek naar alle varianten van deze verkeerde eiwitten. Uiteindelijk willen ze weten wat precies de rol is van deze eiwitten bij het ontstaan en het verloop van diabetes type 1.

Document acties

gearchiveerd onder: Subsidie, Onderzoek, Pathologie, Diabetes
Back to top