Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

'Advies over afmaken antibioticakuur overbodig'

27-07-2017
Het advies dat een antibioticakuur altijd moet worden afgemaakt omdat anders resistentie in de hand wordt gewerkt, wordt door geen enkel wetenschappelijk bewijs onderbouwd en is overbodig, schrijven Britse wetenschappers in het British Medical Journal. Integendeel, beweren zij, te lang doorgaan met antibiotica verhoogt juist het risico op resistentie.
'Advies over afmaken antibioticakuur overbodig'

Volgens de deskundigen is het daarom beter om patiënten te adviseren te stoppen met hun antibioticakuur zodra zij zich beter voelen. Zij benadrukken tevens dat veel meer onderzoek nodig is naar de ideale duur van een kuur, die per individu verschilt en ook afhankelijk is van de antibiotica die iemand in het verleden heeft gebruikt.   

Slechts voor een beperkt aantal ziekten staat volgens hen vast dat resistentie kan optreden als een geneesmiddel niet lang genoeg wordt ingenomen, zoals tuberculose en gonorroe. Bij veel andere bacteriën ontwikkelt zich juist resistentie door langdurig gebruik van antibiotica.   

Wetenschappers wereldwijd roepen al langere tijd op tot actie tegen overmatig gebruik van antibiotica om antibioticaresistentie tegen te gaan. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) spreekt in dit verband over de grootste bedreiging van de mondiale volksgezondheid. Een groeiend aantal infecties is door toenemende resistentie steeds moeilijker te behandelen, waarschuwt de WHO. In Nederland worden in vergelijking met andere Europese landen overigens de minste antibiotica verstrekt.

Document acties

Back to top