Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Schippers: 'Versterk de inkoopmacht voor dure geneesmiddelen'

PW 4 - 22-01-2016
In de prijzen van innovatieve geneesmiddelen zit nog veel lucht. Dat heeft minister Edith Schippers van Volksgezondheid gezegd in antwoord op Kamervragen over dure kankermedicijnen.
Schippers: 'Versterk de inkoopmacht voor dure geneesmiddelen'

Aanleiding voor de vragen van Joram van Klaveren en Louis Bontes – beiden van de  GroepBontes/Van Klaveren – is een recent onderzoek naar de prijzen van dure kankermedicijnen in Europa. Ziekenhuizen in de meer welvarende landen, zoals Nederland, blijken vaak de hoogste prijzen te betalen voor deze geneesmiddelen.

Top-3

Volgens het onderzoek, uitgevoerd op basis van cijfers uit vijftien landen, staat Nederland met zeven van de negen geneesmiddelen in de top-3. Spaanse kankercentra krijgen volgens Bontes en Van Klaveren 40% korting op ipilmumab, terwijl die in Nederland blijft steken op 2%. Waarom de fabrikant hogere kortingen geeft in Spanje is Schippers niet bekend, maar het laat volgens haar wel zien dat de inkoopmacht in Nederland versterkt moet worden.

Schippers komt later dit kwartaal met concrete plannen hoe zij innovatieve geneesmiddelen betaalbaar en toegankelijk wil houden.

Document acties

Reacties

28-01-2016 11:08
Marielle Fortuin zegt:

dgedgexfhfhrfthTestcommentaar

Back to top