Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

€ 13,9 miljoen besparing door prijsafspraken

PW25 - 14-06-2016
De prijsafspraken die minister Schippers van Volksgezondheid met farmaceutische bedrijven heeft gemaakt, hebben in 2014 € 13,9 miljoen aan besparingen opgeleverd. In 2015 en daarna zullen de opbrengsten verder toenemen.
€ 13,9 miljoen besparing door prijsafspraken

Dat schrijft Schippers in een brief aan de Tweede Kamer. Ze verwacht dat de besprekingen tot en met 2018 leiden tot enkele honderden miljoenen euro’s minder kosten. Tot nu toe heeft ze voor negentien geneesmiddelen een akkoord bereikt met fabrikanten om de prijzen te verlagen.

De minister begon in 2014 te onderhandelen met farmaceutische bedrijven als ze vond dat de prijzen te hoog waren om te vergoeden via het basispakket. Zo werden voor longkankermiddel nivolumab de totale jaarlijkse kosten ingeschat op € 200 miljoen. Dat zou neerkomen op zo’n € 134.000 per patiënt per extra levensjaar.

Hoeveel er precies per geneesmiddel wordt bespaard, blijft geheim. Daardoor kan de Tweede Kamer niet controleren hoeveel goedkoper de prijs van een afzonderlijk medicijn na de onderhandelingen uitpakt. Schippers erkent dat en noemt het "onbevredigend", maar vindt het gebrek aan transparantie ondergeschikt aan het resultaat.

"Als je betaalt wat de gek ervoor vraagt, is uiteindelijk de industrie de lachende derde”, stelt ze.

Document acties

Back to top