Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Groen licht van ACM voor overname Mediq

Brocacef vindt enkele voorwaarden “buitenproportioneel”

PW25 - 14-06-2016
Brocacef krijgt toestemming om Mediq Apotheken Nederland over te nemen, maar moet vanwege zijn concurrentiepositie wel 89 apotheken afstoten. Dat maakt de Autoriteit Consument en Markt (ACM) vandaag bekend.
Groen licht van ACM voor overname Mediq

Als voorwaarde voor de overname eist de mededingingsautoriteit dat Brocacef 38 eigendomsapotheken verkoopt, dit zijn zowel Mediq-apotheken als apotheken van Benu, de merknaam van de apotheekketen van Brocacef. Daarnaast moet Brocacef gedurende twee jaar de commerciële relatie verbreken met 51 franchise- en partnerapotheken.

Uit het onderzoek van de ACM, dat achttien maanden heeft geduurd, zou blijken dat door afstand te doen van deze apotheken consumenten dichtbij huis voldoende keuze hebben tussen concurrerende apotheken.

De tweede reden waarom Brocacef apotheken moet afstoten, is het belang dat zorgverzekeraars hebben bij voldoende spreiding van apotheken over verschillende partijen. Zijn er te veel gebieden met slechts één apotheekketen, dan heeft deze partij volgens de ACM een te sterke positie ten opzichte van zorgverzekeraars.

Om de concurrentie tussen groothandels die leveren aan ziekenhuizen te waarborgen, moet Brocacef de groothandel Distrimed van Mediq afstoten. Deze intramurale groothandel en leverancier aan ziekenhuizen wordt overgenomen door Pluripharm. Door deze verkoop blijven drie groothandels actief en valt er volgens de ACM voor ziekenhuizen voldoende te kiezen.

Strenge voorwaarden

Brocacef laat in een reactie weten verheugd te zijn over de goedkeuring, maar volgens de apotheekketen stelt de ACM wel “uitzonderlijke strenge” voorwaarden aan de overname. Het bedrijf overweegt stappen te ondernemen tegen het verbod voor de 51 franchise- en partnerapotheken om in te kopen bij Brocacef. “Wij vinden dit groothandelsverbod buitenproportioneel. Daarmee ontneemt de ACM de apothekers de mogelijkheid goed in te kopen.” Volgens De Jong beperkt de mededingingsautoriteit hiermee juist de concurrentie tussen de groothandels.

Na de overname van Mediq is de Brocacef Groep het grootste farmaciebedrijf van Nederland, met in totaal 502 apotheken: 301 eigendoms-, 102 franchise- en 93 partnerapotheken. Het bedrijf heeft een omzet van € 2 miljard en ongeveer vijfduizend medewerkers.

Met de goedkeuring van de ACM kan Brocacef starten met de samenvoeging van de twee bedrijven. Brocacef verwacht dat enkele tientallen medewerkers op het hoofdkantoor hun baan verliezen. Voor deze medewerkers is een sociaal plan opgesteld.

In de komende maanden begint Brocacef met het ombouwen van de Mediq-apotheken tot Benu Apotheek.

Document acties

Back to top