Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Douane onderschept 100 pakketten nepmedicijnen

PW24 - 15-06-2016
De Nederlandse douane heeft op verzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), Interpol en de Wereld Douane Organisatie vorige week honderd pakketten illegale geneesmiddelen in beslag genomen. In de postpakketten zaten 155.000 potentieel gevaarlijke neppillen.
Douane onderschept 100 pakketten nepmedicijnen

De actie was onderdeel van een wereldwijde operatie onder leiding van Interpol tegen illegale geneesmiddelen. Daaraan deden 115 landen mee. Vorige week zijn 156 mensen gearresteerd. In totaal werden 149.623 verdachte pakjes geïnspecteerd, waarvan een derde verdacht was. De douane trof 20 miljoen potentieel gevaarlijke, vervalste pillen aan met een verkoopwaarde van € 71 miljoen.

De Nederlandse douane vond vooral veel erectiepillen, afslankmiddelen en slaapmiddelen. De producten kwamen vooral uit China en India. Wereldwijd ontdekte Interpol erectiemiddelen, partydrugs, kalmeringsmiddelen, afslankproducten, middelen tegen kaalheid of medicatie om te stoppen met roken.

Vorige maand begon het ministerie van Volksgezondheid een campagne tegen het gebruik van vervalste medicijnen. VWS opende onder meer een website echt-of-nep.nl. De IGZ waarschuwt dat nepgeneesmiddelen voor patiënten ook een schadelijke wisselwerking kunnen hebben met legale medicatie.

De Europese Commissie zet een controlesysteem op tegen vervalsingen. Alle verpakkingen van geneesmiddelen krijgen in 2019 een unieke ‘2D Data Matrix Code’. Als apothekers een middel ter hand stellen, kunnen ze met die code de medicijnen controleren op echtheid.

KNMP, Nefarma, Bogin, BG Pharma en VES (Vereniging Euro Specialités) hebben onlangs een overeenkomst getekend om het gebruik van nep-medicijnen terug te dringen. Daarvoor werd de stichting Nederlandse Medicijnen Verificatie Organisatie (NMVO) opgericht.

Document acties

gearchiveerd onder: Import, Vervalsingen, geneesmiddelen
Back to top