Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Onderzoek naar voorspellen diabetes type 2

PW43 - 19-10-2016
Wie krijgen diabetes type 2 en hoe groot is de kans dat iemand met deze ziekte last krijgt van complicaties, zoals oogproblemen en schade aan bloedvaten en zenuwen? Dat gaan twintig universiteiten en zes farmaceutische bedrijven samen onderzoeken, meldt het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).
Onderzoek naar voorspellen diabetes type 2

De EU en farmaceutische bedrijven die samenwerken in het Innovative Medicines Initiative, een publiek-private samenwerking voor Europees onderzoek naar innovatieve medicijnen, stellen € 18 miljoen beschikbaar voor het onderzoek.

Naast het LUMC zijn ook onderzoekers van het VU Medisch Centrum Amsterdam en het Universitair Medisch Centrum Groningen betrokken bij dit grote internationale onderzoek naar manieren om te voorspellen wie diabetes type 2 krijgt.

Het team gaat data onderzoeken van veertigduizend personen; de helft is diabetespatiënt en de andere helft is gezond. De gegevens komen uit meerdere grote Europese studies en sommige personen zijn tot wel vijftien jaar lang gevolgd. Daarnaast bestuderen de onderzoekers weefsels van donoren en weefsels in celmodellen, om zo meer te weten te komen van het ontstaan van diabetes type 2.

In het LUCM vindt het onderzoek plaats bij de afdelingen moleculaire celbiologie en moleculaire epidemiologie, waar gegevens over het erfelijk materiaal en de bloedwaardes van de diabetespatiënten geanalyseerd worden.

Een miljoen Nederlanders heeft diabetes type 2 en dit aantal zal de komende jaren alleen maar toenemen. Onderzoekers verwachten dat in 2030 wereldwijd 439 miljoen mensen aan de ziekte zullen lijden. 10 tot 40% van deze patiënten ontwikkelt complicaties.

Document acties

gearchiveerd onder: Diabetes
Back to top