Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

NHG: DOAC en cumarine zijn gelijkwaardig

PW37 - 06-09-2016
Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) concludeert dat de direct werkende orale anticoagulantia (DOAC’s) -– ook wel non-vitamine-K-antagonist orale anticoagulantia (NOAC’s) genoemd – een gelijkwaardig alternatief zijn voor cumarinederivaten.
NHG: DOAC en cumarine zijn gelijkwaardig

Na vele vragen van huisartsen verrichtte het NHG literatuuronderzoek naar de effectiviteit, bijwerkingen en gebruiksgemak van de twee geneesmiddelgroepen. De bevindingen zijn gepubliceerd in het NHG-Standpunt Anticoagulantia: Cumarinederivaten en DOAC’s voortaan gelijkwaardig.   

Dit geldt voor de meeste patiënten met niet-valvulair atriumfibrilleren en diepe veneuze trombose. Het genootschap adviseert wel om terughoudend te zijn met DOAC’s bij een verminderde nierfunctie (eGFR < 45 ml/min) en bij 75-plussers. Bij ouderen veroorzaken DOAC’s vaker gastro-intestinale bloedingen dan cumarines. Hersenbloedingen daarentegen komen bij alle DOAC-gebruikers minder voor vergeleken met de cumarinederivaten.   

In het standpunt gaat het NHG niet in op de keuze tussen de verschillende DOAC’s en staan geen doseeradviezen. Dat volgt in de NHG-Standaarden Atriumfibrilleren en Diep veneuze trombose en longembolie die op dit punt worden herzien. In de huidige versies geeft het huisartsengenootschap nog de voorkeur aan cumarinederivaten.

Verder zal het NHG zich ervoor inzetten dat DOAC’s ook op voorschrift van de huisarts vergoed zullen gaan worden. Nu vergoeden zorgverzekeraars deze middelen alleen als specialisten het eerste recept uitschrijven.  

Document acties

Back to top