Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Langdurig antibiotica geen voordeel na tekenbeet

04-04-2016
Langdurige behandeling met antibiotica van blijvende klachten na lymeziekte geeft geen betere resultaten dan een korte behandeling. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek onder 280 patiënten van het Raboudumc.
Langdurig antibiotica geen voordeel na tekenbeet

Aanleiding voor de PLEASE-studie, die het Radboudumc vorige week publiceerde in de New England Jourmal of Medicine, is onduidelijkheid over de behandeling van aanhoudende klachten na een tekenbeet.

De 280 patiënten in deze eerste gerandomiseerde Europese studie naar de effecten van langdurig antibioticagebruik hadden eerder lymeziekte gehad. Nog steeds hebben deze patiënten last van spier- en gewrichtspijn, moeheid en concentratieproblemen.

Alle deelnemers kregen de eerste twee weken ceftriaxon, waarna ze werden verdeeld in drie groepen. Een groep kreeg twaalf weken doxycycline, de tweede een combinatie van claritromycine met hydroxychloroquine. De derde groep kreeg een placebo.

Voor en na de behandeling vulden de patiënten vragenlijsten in over hun klachten, conditie, kwaliteit van leven en welbevinden. Dat herhaalden ze na 26, 40 en 53 weken. Ook deden de patiënten geheugentesten en gebruikten ze een stappenteller om bewegingen te registeren.

Op geen van de momenten was er een duidelijk verschil te zien tussen de drie groepen.

Volgens de onderzoekers helpt langdurig antibioticagebruik niet voor deze patiënten. Ze hebben zorg op maat nodig, en niet alleen een recept voor antibiotica, aldus de onderzoekers.

Foto: Richard Bartz

Document acties

Back to top