Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Opleving hepatitis B bij tyrosinekinaseremmers

PW 15 - 05-04-2016
Patiënten die hepatitis B hebben gehad, kunnen daarvan opnieuw last krijgen als ze de tyrosinekinaseremmers (TKI’s) bosutinib, dasatinib, imatinib, nilotinib of ponatinib gebruiken.
Opleving hepatitis B bij tyrosinekinaseremmers

Deze BCR-ABL-TKI’s kunnen op ieder moment tijdens de behandeling het ‘slapende’ hepatitis B-virus (HBV) reactiveren. Bij sommige patiënten ontstaat hierdoor acuut leverfalen. Dit blijkt uit een evaluatie van meldingen uit de praktijk.

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen raadt artsen aan patiënten te testen op HBV-infectie vóór de start met BCR-ABL-TKI’s, hepatologen te raadplegen bij patiënten met (slapende) hepatitis B en patiënten die drager zijn van HBV te controleren op signalen en symptomen van een actieve HBV-infectie tijdens en enkele maanden na de behandeling met TKI’s.

In de productinformatie en de bijsluiter van de genoemde TKI’s komen aanbevelingen voor het testen en monitoren van patiënten op een (slapende) HBV-infectie. De leveranciers Ariad Pharma, Bristol-Myers Squibb, Novartis Pharma en Pfizer hebben aan hematologen, oncologen en ziekenhuisapothekers een Direct Healthcare Professional Communication (DHPC) gestuurd.

Document acties

Back to top