Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Reactivatie virusinfecties door thalidomide

PW27 - 27-06-2016
Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseert extra controles bij gebruik van Thalidomide Celgene.
Reactivatie virusinfecties door thalidomide

Bij patiënten die eerder een infectie hebben gehad met het hepatitis B-virus (HBV) of herpes zoster, kan het virus weer actief worden. Bij sommige patiënten met HBV kan acuut leverfalen optreden. Ook zijn er meldingen van een te hoge bloeddruk in de longslagader, soms met fatale afloop.

Het CBG adviseert artsen om patiënten voor aanvang van de behandeling met thalidomide te testen op zowel hepatitis B als herpes zoster. Bij een positieve test op een van de virussen moet de patiënt tijdens de hele behandeling gecontroleerd worden op virus-reactivatie. Bij aanwezigheid van HBV moet een arts worden ingeschakeld die daarmee ervaring heeft. Bovendien moeten patiënten voor aanvang en gedurende de hele behandeling met thalidomide worden gecontroleerd op symptomen van cardiopulmonale ziekte.

De firma Celgene heeft oncologen, hematologen, verpleegkundig specialisten en ziekenhuisapothekers ingelicht met een Direct Healthcare Professional Communication (DHPC). De productinformatie wordt aangepast.

Document acties

Back to top