Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

ACM: meer ruimte gezamenlijke inkoop geneesmiddelen

24-06-2016
Ziekenhuizen en zorgverzekeraars kunnen hun slagkracht vergroten bij het inkopen van geneesmiddelen. Nieuwe concurrentieregels van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) maken dat mogelijk.
ACM: meer ruimte gezamenlijke inkoop geneesmiddelen

Wat ziekenhuizen en zorgverzekeraars wel en niet samen kunnen, staat beschreven in de definitieve Leidraad gezamenlijke inkoop geneesmiddelen voor de medisch specialistische zorg, waarvan de ACM in april een concept publiceerde.

Afgelopen twee maanden organiseerde de mededingingsautoriteit enkele ronde tafels met zorgverzekeraars en ziekenhuizen om te toetsen of de leidraad goed toepasbaar is in de praktijk. Op een aantal punten heeft de ACM de leidraad aangepast.

Zo geldt de leidraad niet voor samenwerkingen die verder gaan dan de inkoop van geneesmiddelen, waar verschillende partijen een vraag over hadden gesteld. Verder benadrukt de ACM dat de concurrentieregels geen effect hebben op zorginhoudelijke rechten en plichten van ziekenhuizen, zorgverzekeraars en medisch specialisten.

Vuistregels

In de leidraad schetst de ACM drie vuistregels. De totale kosten van de gezamenlijk ingekochte geneesmiddelen zijn voor ieder van de betrokken ziekenhuizen minder dan 15% van de omzet. Een inkoopcombinatie moet toegankelijk zijn voor andere inkopers en het moet eenvoudig zijn om weer uit een inkoopcombinatie te stappen.

Ook buiten deze vuistregels is samenwerking tussen inkopers mogelijk. Daarvoor kan een uitgebreide analyse van de inkoopsamenwerking nodig zijn, aldus de ACM.

Document acties

Back to top