Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

EU pakt antibioticaresistentie aan

17-06-2016
Landen van de Europese Unie gaan nauwer samenwerken om de antibioticaresistentie aan te pakken, de prijs van dure geneesmiddelen te verlagen en het gehalte aan vet en zout in voeding te verminderen.
EU pakt antibioticaresistentie aan

Dat zijn belangrijkste uitkomsten van de vergadering van de EU-ministers van Volksgezondheid die vanmiddag werd gehouden onder voorzitterschap van Edith Schippers. De ministers willen ook het aanbod verminderen van geneesmiddelen “met een therapeutische meerwaarde die niet altijd duidelijk is”.

De EU-lidstaten hebben afgesproken om de mogelijkheden te verkennen om “echt innovatieve” geneesmiddelen versneld toe te laten tot de markt. Bovendien willen de ministers het toezicht van de mededingingsautoriteiten versterken op fusies, marktmacht en geneesmiddelenprijzen.

Om de antibioticaresistentie terug te dringen, hebben de EU-ministers afgesproken in elk land een One Health Actieplan te schrijven met maatregelen om zorgvuldig gebruik van antibiotica bij mens en dier zeker te stellen. Lidstaten bevorderen de ontwikkeling van nieuwe antibiotica en bedenken alternatieven voor antibiotica.

De EU-ministers hebben verder afgesproken de voeding gezonder te maken. Elke lidstaat moet eind volgend jaar een nationaal plan hebben dat de hoeveelheden zout en vet beperken. Daarbij moeten levensmiddelenproducenten, supermarkten, cateraars en andere aanbieders van eten samenwerken.

Document acties

gearchiveerd onder: Politiek
Back to top