Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

40% van patiënten bezoekt huisarts voor zelfzorgklacht

04-10-2016
Bij ruim 40% van de huisartsbezoeken heeft de patiënt een zelfzorgklacht; bij 46% van deze klachten schrijft de huisarts een recept uit en bij 19% geeft de arts een zelfzorgadvies. Dat blijkt uit onderzoek van de brancheorganisatie voor zelfzorg Neprofarm.
40% van patiënten bezoekt huisarts voor zelfzorgklacht

Als patiënten gerustgesteld willen worden door de huisarts bij eenvoudige gezondheidsklachten, krijgt bijna 40% toch een recept mee naar huis. Neprofarm, de Nederlandse Vereniging van de Farmaceutische Industrie van zelfzorggeneesmiddelen en Gezondheidsproducten, constateert dit op basis van een onderzoek onder ruim duizend Nederlanders, uitgevoerd door marktonderzoeksbureau Multiscope.

Bij twee derde van de huisartsbezoeken komt de patiënt voor één van de tien veel voorkomende klachten, die zich volgens Neprofarm ook lenen voor zelfzorg, zoals oorpijn, hooikoorts en hoesten.

Verder blijkt uit het onderzoek dat bij een kwart van de huisartsbezoeken de patiënt gerustgesteld wil worden en zekerheid wil krijgen over de klacht. De huisarts gaf bij een vijfde van de patiënten met een eenvoudige klacht een zelfzorgadvies en bij 10% het advies even af te wachten, terwijl 46% een recept kreeg voorgeschreven.

Neprofarm wijst erop dat de huisarts een belangrijke rol speelt in het ondersteunen van de patiënt om zelf de regie te nemen over zijn gezondheid. Maar zolang een huisarts blijft voorschrijven, blijft de patiënt naar de huisarts gaan voor simpele klachten, aldus de brancheorganisatie.

 

 

Document acties

Back to top