Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Zorgverzekeraars kiezen gezamenlijk vergoedingen apotheekbereidingen

PW Magazine 46, jaar 2015 - 05-11-2015
Zorgverzekeraars bepalen vanaf 1 januari 2016 gemeenschappelijk welke apotheekbereidingen worden vergoed. Dat heeft Zorgverzekeraars Nederland (ZN) gisteren bekendgemaakt. Nog deze maand presenteren de verzekeraars een landelijke lijst met vergoedingen die volgend jaar van kracht wordt.
Zorgverzekeraars kiezen gezamenlijk vergoedingen apotheekbereidingen

Met dit besluit komt een einde aan maanden van onduidelijkheid voor verzekerden, omdat sommige apotheekbereidingen door de ene zorgverzekeraar wel en door de ander niet werden vergoed.

Onder druk van de mededingingswet hanteerden zorgverzekeraars hun eigen beleid, maar nu staat de Autoriteit Consument en Markt (ACM) het ‘gezamenlijk duiden’ tóch wel toe – mits het Zorginstituut Nederland daarbij aanwezig is, schrijft ZN in haar persbericht.

Basispakket

Over een oplossing voor het probleem is, op uitnodiging van de KNMP, de afgelopen maanden uitvoerig gesproken door apothekers, zorgverzekeraars en patiënten- en artsenorganisaties.

In maart had de KNMP bezwaar gemaakt tegen het abrupte besluit van enkele zorgverzekeraars om een groot aantal apotheekbereidingen niet langer te vergoeden. “Wij vinden dat op grond van het basispakket iedere Nederlander onder dezelfde voorwaarden recht moet hebben op vergoeding van dezelfde geneesmiddelen”, aldus KNMP-directeur Léon Tinke.

Document acties

Back to top