Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Voorwaardelijke vergoeding nieuwe melanoomtherapie

09-06-2015
Minister Schippers van VWS laat een nieuwe therapie voor uitgezaaid melanoom, de zogeheten TIL-behandeling, onder voorwaarden toe tot het verzekerde pakket. Het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam, waar deze therapie wordt onderzocht, kan daarmee in ieder geval vier jaar vooruit.

Voordeel van het besluit van de minister is dat duidelijk wordt of deze behandeling veilig en (kosten)effectief is, terwijl de financiering van deze dure therapie niet meer volledig ten laste komt van het ziekenhuisbudget. Blijkt de behandeling na vier jaar een succes, dan ligt definitieve vergoeding in het verschiet.

Prof. dr. John Haanen, internist-oncoloog in het Antoni van Leeuwenhoek en pionier op het gebied van melanoom, is enkele jaren terug gestart met de TIL-behandeling (TIL staat voor ‘tumor infiltrerende T-lymfocyten’). Voor deze behandeling worden één of meer uitzaaiingen bij de patiënt weggenomen. Vanuit deze metastasen worden de genoemde lymfocyten tot enorme hoeveelheden opgekweekt in een speciaal laboratorium. Vervolgens krijgt de patiënt deze ingespoten, wat het immuunsysteem een boost geeft waardoor dit krachtig de aanval kan inzetten tegen de tumor.

Eerdere fase I/II-studies bij kleine groepen patiënten in universitaire centra in de VS, Israël en Europa - onder meer in het Antoni van Leeuwenhoek - gaven hoopvolle resultaten. De tumor neemt na de TIL-behandeling in grootte af bij gemiddeld 40% van de patiënten. Bij 10 tot 20% van de patiënten verdwijnen de uitzaaiingen. Deze patiënten hebben een goede prognose, want de kans dat de ziekte bij hen later terugkomt, is minimaal.

 

Document acties

Back to top