Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Staatssecretaris Van Rijn lanceert KNMP-campagne laaggeletterdheid

07-09-2015
Staatssecretaris van VWS Martin van Rijn heeft vanmorgen de landelijke KNMP-campagne ‘Kunt u dat even uitleggen?’ gelanceerd. Met deze campagne willen apothekers het maatschappelijke probleem van laaggeletterdheid en medicatiegebruik aanpakken.
Staatssecretaris Van Rijn lanceert KNMP-campagne laaggeletterdheid

In het Museum voor Communicatie in Den Haag nam Van Rijn het boek Kunt u dat even uitleggen in ontvangst van KNMP-voorzitter Gerben Klein Nulent. In het boek staan verhalen van moeilijk lezende medicijngebruikers.

De lancering van de campagne valt samen met de Week van de alfabetisering, die loopt van 7 tot 15 september. De KNMP werkt voor de campagne samen met het Expertisecentrum voor Gezondheidsverschillen Pharos en de Stichting Lezen & Schrijven.

Naast het boek bestaat de campagne uit een interactieve tentoonstelling in het Museum voor Communicatie, waar een mini-documentaire wordt vertoond over laaggeletterdheid en medicijngebruik. Ook is er een e-learning ontwikkeld voor verpleegkundigen, verzorgenden en apothekersassistenten met instrumenten om laaggeletterden te herkennen en te coachen bij hun medicatiegebruik.

Op apo.nl – een vereenvoudigde URL die leidt naar apotheek.nl – staan 24 nieuwe pictogrammen over geneesmiddelgebruik, gesproken teksten en animaties voor laaggeletterden. Na een klik op een pictogram start een filmpje met uitleg, bijvoorbeeld over ‘driemaal daags’, ‘op een lege maag innemen’ of ‘heel inslikken’.

In Nederland is zo’n 11% van de volwassen bevolking laaggeletterd. Daarnaast heeft 25% moeite met het lezen en begrijpen van schema’s en formulieren of gezondheidsinformatie zoals bijsluiters.

Document acties

Back to top