Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Fagron: "Wellicht autonome groei bijstellen"

08-09-2015
Bestuursvoorzitter Ger van Jeveren erkent dat de jarenlange autonome groei (omzetgroei exclusief overnames van andere bedrijven) van 10% van Fagron in de nabije toekomst lager kan uitpakken.
Fagron: "Wellicht autonome groei bijstellen"

De topman van het in magistrale receptuur gespecialiseerde bedrijf: "Wellicht moet ik die autonome groei bijstellen op grond van de situatie in de Verenigde Staten. Dat zou zomaar kunnen. Dan wordt het de komende jaren 8% groei, maar we blijven een groeibedrijf."

Dat zegt Van Jeveren naar aanleiding van de halvering van de koers van het aandeel Fagron op de beurs sinds juli. Hij vindt de reactie van beleggers op de verlaging van de vergoedingen die sinds het voorjaar in de Verenigde Staten worden gegeven voor Fagron-compounds overdreven. “Onze omzet in de VS is veel kleiner dan in Europa - en daar draaien we bijzonder goed.”

Van Jeveren: “In de VS hebben we een tijdelijke dip. De prijzen hebben de bodem bereikt. Bovendien zullen we het verlies aan omzet en winst compenseren door de komende maanden gas te geven. Het wordt een zwaar gevecht, maar we zijn vechters."

Europese Hof

Beleggers reageren ook op een uitspraak van het Europese Hof in een Zweedse rechtszaak, waarbij de rechter bepaalde dat alleen apothekers geneesmiddelen mogen bereiden. “Elk land heeft een eigen systeem”, zegt Van Jeveren. “We hebben een ijzersterke casus. Het arrest maakt materieel niets uit voor de omzet en winst van Fagron. Eén ding weet ik zeker: de magistrale receptuur zoals wij dat hebben georganiseerd gaat niet verdwijnen.”

Het Europese arrest heeft in het slechtste geval alleen in Nederland effect, dat bovendien gering is, stelt hij. “Een effect van maximaal 1% van de producten bij de divisie Compounding. Als de situatie in Nederland al verandert, zou dat een kleine wijziging zijn voor de omzet bij Compounding”, zegt Van Jeveren.

“Apothekers kopen dan in ruil daarvoor meer trademarks (halffabrikaten) en grondstoffen.” Dat zou elkaar compenseren: “Het maakt mij niet uit of een apotheker een geneesmiddel maakt, gedeeltelijk maakt of het uitbesteedt. Op grondstoffen hebben we een even grote winstmarge als op Compounding.”

Zorgverzekeraars

Hoe de zorgverzekeraars in Nederland volgend jaar de magistrale vergoedingen beoordelen, kan Van Jeveren niet voorspellen. Wel dat Fagron blijft groeien. “De groei zit vooral in kindergeneesmiddelen en medicatie in de geriatrische zorg. Ouderen worden sensitiever voor sommige middelen. Ik voorzie ook dat we in drie jaar marktleider zullen zijn in de VS.”

Document acties

Back to top