Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Oorzaak ontdekt van spierpijn door statines

PW Magazine 37, jaar 2015 - 04-09-2015
Statines veroorzaken spierpijn omdat ze het vermogen remmen van spiercellen om energie te produceren. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc.
Oorzaak ontdekt van spierpijn door statines

De niet-werkzame lactonvorm van statines veroorzaakt de spierklachten, schrijven Frans Russel, Tom Schirris en hun team in Cell Metabolism. Zij verwachten nieuwe mogelijkheden om de spierpijn te verminderen of te voorkomen, vertelt onderzoeker Tom Schirris: “Ongeveer 20% van de gebruikers van statines heeft last van spierklachten. Zonder deze bijwerking zal de therapietrouw sterk kunnen verbeteren omdat veel mensen deze middelen preventief gebruiken.”

In het lichaam komen statines voor als zuur of als lacton. Schirris: “Beide vormen kunnen in elkaar overgaan, maar alléén de zuurvorm zorgt voor de cholesterolverlaging.”

Spierklachten ontstaan doordat de lactonen de werking van de mitochondriën aantasten. Mitochondriën zetten voedingsstoffen om in adenosinetrifosfaat (ATP), de pasmunt in de energievoorziening van de cellen.

De onderzoekers proberen nu de chemische structuur van statines te veranderen, zodat de zuurvorm niet meer omgezet kan worden in de lactonvorm. Voor dat vervolgonderzoek hebben de onderzoekers subsidie ontvangen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Schirris: “Binnen een jaar verwachten we daarvan de eerste resultaten. Verder willen we in de toekomst in grote groepen patiënten kijken in welke mate de verschillende statines de spierklachten veroorzaken.”

Het einddoel van de onderzoekers is of de ontwikkeling van een nieuw geneesmiddel of het in kaart brengen welke patiënten bij de verschillende statines spierklachten ontwikkelen.

Document acties

Back to top