Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Schippers wil helderheid prijs dure medicijnen

11-09-2015
Minister Edith Schippers van Volksgezondheid roept de farmaceutische industrie op om helder te maken hoe de kostenopbouw van dure geneesmiddelen is. Ze wil meer openheid, omdat dure medicijnen een steeds groter beslag leggen op het geld dat de samenleving voor zorg beschikbaar heeft.

Schippers deed haar oproep op de internationale bijeenkomst World Economic Forum in China. Ze erkent dat de doorlooptijd voor de ontwikkeling van geneesmiddelen vaak erg lang is en zei begrip te tonen voor de bezwaren van de industrie tegen regelgeving die zorgt voor vertraging bij introducties op de markt.

De minister is al begonnen om met België en Luxemburg prijsonderhandelingen te voeren, omdat deze landen samen meer patiënten vertegenwoordigen en daardoor een sterkere onderhandelingspositie hebben.

Schippers liet weten dat haar inzet voor deze gezamenlijke onderhandelingen en meer transparantie in de kostenopbouw van dure geneesmiddelen niet snel gerealiseerd zal zijn: "Dit veranderen we niet zomaar, het zal stap voor stap gaan, maar we moeten er nu een begin mee maken."

Document acties

Back to top