Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Antibiotica niet meer leverbaar

PW Magazine 39, jaar 2015 - 14-09-2015
De smalspectrumantibiotica Natrium Penicilline G (benzylpenicillinenatrium) en Penidural (benzathine-benzylpenicilline) zijn niet meer leverbaar. Farmaceutisch bedrijf Astellas Pharma heeft laten weten dat het samen met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en enkele andere partijen werkt aan alternatieven.
Antibiotica niet meer leverbaar

Benzylpenicilline wordt gebruikt bij de behandeling van onder meer longontsteking, syfilis en infecties van huid, spieren en pezen. “Het is vooral erg voor de patiënten die lange tijd deze antibiotica gebruiken”, zegt directeur Dick Kooijman van Astellas Pharma. Volgens hem gebruiken jaarlijks duizenden Nederlanders de twee antibiotica.

Oorzaak voor de leverantiestop is het staken van de productie van een van de grondstoffen voor de antibiotica, natriumcitraat. De leverancier van de stof heeft farmaceutisch bedrijf Sandoz laten weten dat de productie is stopgezet. Een wereldwijde zoektocht naar een nieuwe producent bracht geen oplossing. Sandoz kijkt nu met andere bedrijven of het op een andere manier aan de juiste grondstof kan komen.

Astellas brengt de producten op de Nederlandse markt. Sandoz is producent en levert de complete producten aan Astellas.

Astellas Pharma probeert in samenwerking met het CBG en de IGZ op korte termijn andere bedrijven ertoe te bewegen twee alternatieve antibiotica te importeren: InfectoCillin 1.000.000 I.E. en 10.000.000 I.E. kan Natrium Penicilline G vervangen en Tardocillin 1.200.000 I.E. kan Penidural vervangen. Ze hebben volgens Kooijman dezelfde werking.

Noodvoorraden

Kooijman zet twee trajecten in: enkele bedrijven ertoe bewegen noodvoorraden van de nieuwe antibiotica naar Nederland te halen én het CBG vragen om een versnelde registratie van de nieuwe geneesmiddelen mogelijk te maken. Kooijman: “De vergunning voor de noodvoorraden is bijna rond voor Tardocillin. Voor InfectoCillin zal dat langer duren.” Hij kan nog geen termijnen noemen.

Het CBG zegt de situatie zorgwekkend te vinden. Patiënten krijgen als alternatief op dit moment een breedspectrumantibioticum, dat meer soorten bacteriën bestrijdt. Hiermee kunnen bacteriën evenwel sneller resistent worden. Volgens het CBG staat dit haaks op het streven om resistentie tegen antibiotica tegen te gaan.

De KNMP sprak onlangs van een explosieve stijging van het aantal geneesmiddelen dat tijdelijk of langere tijd niet meer beschikbaar was. De organisatie pleitte voor meer overheidstoezicht op de beschikbaarheid van medicatie. In 2004 waren er 91 medicijnen niet beschikbaar, vorig jaar 527.

Document acties

Reacties

14-09-2015 11:41
A.G. Peppelman zegt:

Natriumcitraat zit niet alleen in fabriekspreparaten, maar ook in FNA-bereidingen, bijvoorbeeld in Sulfasalazinesuspensie 100 mg/ml FNA. Betekent dit bericht dat deze bereiding binnenkort ook niet meer gemaakt kan worden omdat natriumcitraat niet meer verkrijgbaar is?

14-09-2015 16:35
gast zegt:

Reactie van de LNA-helpdesk:

Bij deze producten van Astellas Pharma gaat het specifiek om steriel natriumcitraat. Natriumcitraat (niet steriel) is voldoende beschikbaar bij de gebruikelijke grondstofleveranciers in Nederland. Voor de in het FNA opgenomen voorschriften is er daarom geen probleem.

14-09-2015 17:59
J.C. Kortekaas zegt:

OPG heeft zijn divisie Gammaster in Ede in 2002 verkocht. Maar de techniek om geneesmiddelen te steriliseren bestaat nog steeds.

25-09-2015 09:27
Kring-apotheek Swarte zegt:

Nu is flucloxacilline niet leverbaar in Nederland.
Via import: 2200% prijsverhoging, 2 euro versus 46 euro.

De leveringsproblemen hebben in elk geval niet met grondstof- of productieproblemen te maken, maar waarschijnlijk alles met geld.

Back to top