Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Rechter schaart melatonine onder geneesmiddelen

PW Magazine 13, jaar 2015 - 26-03-2015
De rechtbank heeft in een kort geding uitspraak gedaan over producten met meer dan 0,3 mg melatonine. De rechter heeft besloten dat deze moeten worden beschouwd als geneesmiddel.

Om de producten te mogen blijven verkopen, moeten ze als geneesmiddel geregistreerd worden bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en heeft de fabrikant een handelsvergunning nodig.

De Inspectie van de Gezondheidszorg (IGZ) hanteert een overgangsperiode voor handhaving: voor alle producten met meer dan 0,3 en minder dan 2 mg melatonine geldt dat ze ongeregistreerd verhandeld mogen worden tot 1 oktober 2015. Daarna moeten fabrikanten van melatonineproducten een handelsvergunningaanvraag indienen bij het CBG en dit voornemen voor 15 maart aan hen kenbaar maken. Producten met een dosering melatonine van 2 mg of meer die momenteel niet als geneesmiddel geregistreerd zijn, moeten per direct uit de schappen gehaald worden.

 

Aanleiding voor het kort geding was het besluit van de IGZ om producten met meer dan 0,3 mg melatonine aan te merken als geneesmiddel en geen uitverkooptermijn te geven voor melatonineproducten met deze dosering die niet als geneesmiddel zijn geregistreerd.

Document acties

Back to top