Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Rechter: hogere dosis melatonine blijft in vrije verkoop

PW Magazine 37, jaar 2015 - 31-08-2015
De maximale dosering van vrij verkochte melatonine hoeft niet te worden teruggebracht tot 0,3 mg, heeft het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden bepaald. Brancheorganisatie Natuur- en Gezondheidsproducten Nederland (NPN) had een spoedprocedure aangespannen tegen het besluit van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).
Rechter: hogere dosis melatonine blijft in vrije verkoop

De Inspectie had eerder bepaald melatonineproducten vanaf een doseereenheid van 0,3 mg te beschouwen als geneesmiddel. Voor deze producten zou een handelsvergunning moeten worden aangevraagd.

Dit voorjaar kondigde IGZ kondigde aan apotheken, drogisten en fabrikanten vanaf 1 oktober 2015 te gaan beboeten als zij (ongeregistreerde) melatonineproducten van 0,3 mg en hogere sterktes zouden verkopen.

Maar het Hof Arnhem-Leeuwarden gebiedt IGZ nu met onmiddellijke ingang producten met een dosering van 0,3 mg tot 5 mg melatonine voorlopig toe te laten in het handelsverkeer, totdat in de bodemprocedure is beslist.

De rechtbank Gelderland zal in een bodemprocedure – aangespannen door NPN – besluiten welke sterktes van melatonine nu precies een geneesmiddel is en waarvoor een handelsvergunning vereist is.

IGZ laat in een reactie weten niet over te gaan tot handhavend optreden voor het verkopen van melatonineproducten met een doseereenheid van 0,3 tot 5 mg, tot het besluit valt in de bodemprocedure.

Zie ook de gewijzigde tekst over melatonine op de website van IGZ.

NPN is de branchevereniging voor producenten, grondstofleveranciers, groothandelaren, importeurs en distributeurs van voedingssupplementen, zoals vitamine- en kruidenpreparaten.

Document acties

Back to top