Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

FDA waarschuwt tegen gewrichtspijn bij DPP-4-remmers

31-08-2015
De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) waarschuwt dat ernstige, invaliderende gewrichtspijn kan optreden bij het gebruik van de DPP-4-remmers sitagliptine, saxagliptine, linagliptine, and alogliptine.

Uit de bijwerkingendatabase van de Amerikaanse geneesmiddelautoriteit kwamen cases naar voren van ernstige gewrichtspijn in samenhang met het gebruik van DPP-4-remmers. Sommige patiënten ontwikkelden deze symptomen al een dag na starten van deze medicatie, andere pas na jaren. Stopten ze de DPP-4-remmer dan verdwenen de klachten, meestal binnen een maand. Sommige patiënten ontwikkelden weer gewrichtspijn wanneer ze dezelfde of een andere DPP-4-remmer opnieuw startten.

De FDA roept patiënten op niet zomaar te stoppen met DPP-4-remmers, maar dit eerst met hun arts te bespreken. Zorgverleners moeten, als een patiënt zich met ernstige gewrichtspijn meldt, nagaan of dit door een DPP-4-remmer kan komen. Inmiddels heeft de Amerikaans geneesmiddelautoriteit alle geneesmiddelen uit deze klasse voorzien van een waarschuwing.

In Europa is gewrichtspijn al vermeld als ongewone bijwerking in de productinformatie van saxagliptine, sitagliptine en vildagliptine, laat een woordvoerder van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen desgevraagd weten. "Het CBG blijft samen met de andere Europese geneesmiddelenagentschappen deze medicijnen monitoren en zal, indien nodig, verder actie ondernemen."

Document acties

Back to top