Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Meer diabetes type 2 bij gebruik van antibiotica

01-09-2015
Gebruikers van antibiotica hebben vaker diabetes type 2. Mogelijk komt dat doordat antibiotica de darmflora veranderen.

Dat blijkt uit een case-controlonderzoek van het Center for Diabetes Research van de universiteit van Kopenhagen. Deze studie is gebaseerd op data van 170.504 patiënten met diabetes type 2 uit drie Deense databases. De onderzoekers matchten deze patiënten op geslacht en leeftijd met 1,3 miljoen andere Deense inwoners die geen diabetes hadden.

Mensen met diabetes type 2 bleken gemiddeld vaker antibiotica te gebruiken dan personen zonder deze aandoening (0,8 vs. 0,5 voorschriften per jaar). Personen die vijf of meer keer een antibioticakuur kregen, hadden 53% meer kans op diabetes type 2 vergeleken met mensen die slechts één keer of nooit antibiotica kregen (OR 1,53, BI95 1,50-1,55).

Typen antibiotica

Hoewel het risico op diabetes niet terug te voeren is op specifieke typen antibiotica, was dit wel iets hoger bij smalspectrumantibiotica en bactericide antibiotica (OR respectievelijk 1,55 en 1,48) vergeleken met breedspectrumantibiotica en bacteriostatische antibiotica (OR respectievelijk 1,31 en 1,39). Het verschil in antibioticumgebruik tussen cases en controles was zelfs tot 15 jaar voor de diagnose al zichtbaar. Ook na de diagnose gebruikten patiënten met diabetes type 2 vaker antibiotica.

Infecties

De studie was niet ontworpen om een oorzaak vast te stellen, toch kunnen de auteurs het gevonden verband wel verklaren. Zo zijn mensen die diabetes ontwikkelen meer vatbaar voor infecties in de jaren voorafgaand aan de diagnose. Een andere verklaring is dat antibiotica het risico op diabetes verhogen. Deze theorie is afgeleid van onderzoek in knaagdieren, waaruit blijkt dat antibiotica de samenstelling van de darmflora beïnvloeden. Dat geeft veranderingen in insulinegevoeligheid, glucosetolerantie en de vet- en energiehuishouding, die kunnen leiden tot diabetes.

Het onderzoek is gepubliceerd in het Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Document acties

Back to top