Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Minder colorectaal carcinoom bij continu NSAID-gebruik

31-08-2015
Langdurig gebruik van laaggedoseerd aspirine of andere NSAID’s, hangt samen met een lager risico op colorectale kanker.

Dat blijkt uit een Deens case-controlonderzoek, gepubliceerd in Annals of Internal Medicine. Deze studie voegt nieuw bewijs toe aan de groeiende berg bewijs voor een verband tussen langdurig gebruik van aspirine en een lager risico op colorectaal carcinoom (CRC). Nog onduidelijk was het verband met gebruiksduur en dosering.

De wetenschappers analyseerden daarom data over geneesmiddelgebruik, comorbiditeit en in het verleden verrichte coloscopie, afkomstig uit Deense prescriptie- en patiëntendatabases. Ze bekeken het gebruik van NSAID’s, inclusief aspirine, bij 10.280 mensen met CRC in Noord-Denemarken van 1994 tot 2011 en vergeleken dit met 102.800 gematchte controles.

Continu gebruik van laaggedoseerd aspirine (75 tot 150 mg) voor een periode van vijf jaar of langer bleek verband te houden met 27% minder risico op CRC (OR 0,73, BI95 0,54-0,99) vergeleken met niet-continu gebruik.

Nog groter was de reductie bij het gebruik van andere NSAID’s, met een piek bij COX-2-remmers. Mensen die deze medicatie minimaal vijf jaar gebruikten in een dosering van minstens een derde van de defined daily dose (DDD), hadden 43% minder kans op CRC dan mensen die niet regelmatig een NSAID gebruikten (0,57 (0,44-0,74)).

De onderzoekers denken dat dit gunstige effect te danken is aan remming van de prostaglandineproductie via COX-enzymen. Dat op zijn beurt zorgt voor reductie van neoplasie, de nieuwvorming van darmtumoren. De auteurs tekenen aan dat hun onderzoekresultaten mogelijk onderhevig zijn aan bias. Zo konden ze confounding door risicofactoren voor CRC niet uitsluiten. Risicofactoren zijn bijvoorbeeld obesitas, alcoholgebruik en voorkomen van CRC in de familie.

Document acties

Back to top