Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Terugdringen gedragsmedicatie is mogelijk

PW Magazine 37, jaar 2015 - 01-09-2015
Afbouwen van psychofarmaca lijkt minder problemen te geven dan verwacht. Dat stelt het kenniscentrum Vilans op basis van de eerste resultaten van het project ‘Denk na of het mag! ‘Een pil voor gedrag?’.

Onder regie van het kenniscentrum voor langdurende zorg zijn vier zorgorganisaties op kleine schaal gestart met het terugdringen van psychofarmaca. Voor het trekken van conclusies loopt de pilot nog te kort, maar volgens Vilans zijn de eerste resultaten veelbelovend.

Bijvoorbeeld bij Florence, een van de deelnemende zorgorganisaties, waar op twee afdelingen bij twaalf patiënten psychofarmaca zijn afgebouwd of verminderd. Volgens Vilans blijkt de aanname dat cliënten opnieuw probleemgedrag vertonen als zij minder gedragsmedicatie krijgen hier tot nu toe niet te kloppen.

Uit gesprekken die Vilans voerde met experts en veldpartijen aan de start van het project bleek dat psychofarmaca bij probleemgedrag vaak gegeven wordt zonder goed na te denken over oorzaken, alternatieve medicatie en nadelige bijwerkingen.

Doel van de pilot is zorgprofessionals bewust te maken van de noodzaak om oneigenlijk gebruik van psychofarmaca terug te dringen.

De pilotorganisaties ontvangen een draaiboek en een toolbox om alle zorgmedewerkers bewust te maken van de noodzaak van het probleem.

Naast Florence doen ook de zorgorganisaties Topaz, Zorgwaard en Reinaerde mee aan het project.

Document acties

Back to top