Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

IGZ: injectienaalden Terumo weer veilig

PW Magazine 18, jaar 2015 - 20-04-2015
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft haar advies om twee typen injectienaalden van het merk Terumo voorlopig niet te gebruiken ingetrokken. Dat besluit is genomen op basis van onderzoek door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.
IGZ: injectienaalden Terumo weer veilig

Eind maart adviseerde IGZ de naalden uit voorzorg te laten liggen, omdat er mogelijk lijmdeeltjes in zouden zitten. Uit het RIVM-onderzoek blijkt dat in minder dan 1% van de onderzochte injectienaalden van Terumo lijm is gevonden. Ook bij naalden van andere fabrikanten is lijm aangetroffen, eveneens in minder dan 1%.

Het RIVM heeft ruim vijfduizend naalden onderzocht, zowel van Terumo als van andere fabrikanten. In het onderzoek zijn behalve lijm ook plasticdeeltjes aangetroffen in de naalden van verschillende fabrikanten.

Vervolgonderzoek moet uitwijzen wat de mogelijke gezondheidsrisico’s zijn. In die risicobeoordeling, die naar verwachting binnen twee weken klaar is, richt het RIVM zich in eerste instantie op de lijmresten.

In de naalden die een klokkenluider had aangedragen, zijn volgens de Inspectie geen lijmresten gevonden.

Document acties

Reacties

21-04-2015 15:05
Kring-apotheek Swarte zegt:

Jammer dat niet duidelijk is of de lijm die aangetroffen is schadelijk kan zijn. 1% van de producten 'besmet' vind ik erg veel.

24-04-2015 15:32
H.R. Eleveld zegt:

Het bewijst eens te meer dat hulpmiddelen vele malen slechter onderzocht worden dan geneesmiddelen en dat CE-keurmerken nietszeggend zijn. Pas na een klacht doen we onderzoek.
Terumo en andere merken naalden zijn dus even slecht zonder dat duidelijk wordt wat risico van plasticdeeltjes en lijm is.
Maar hoe zit het met infuussystemen, teststrips etc etc????

Back to top