Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Doorbraak met kweekmethode voor lever en alvleesklier

23-01-2015
Onderzoekers hebben een kweeksysteem voor leverstamcellen en stamcellen van alvleesklierkanker ontwikkeld. De wetenschappers, verbonden aan het Hubrecht Instituut en het UMC Utrecht, publiceerden hierover twee artikelen in Cell.

Daarin beschrijven zij de technologie waarmee zij erin slaagden leverstamcellen te vermeerderen. Zo is het mogelijk om vanuit één leverstamcel in vier maanden een hoeveelheid cellen te kweken die overeenkomt met een volledige lever. Hierdoor ontstaan mogelijk alternatieven voor transplantatiedonoren, waaraan wereldwijd een tekort is. De ‘gekweekte levers’ zijn al succesvol getransplanteerd naar muizen.

Het kweken van leverweefsel kan ook zinvol zijn bij patiënten met genetische leverziekten (zoals het syndroom van Allagile en alpha-1-antitrypsinedeficiëntie), om geneesmiddelen eerst te kunnen testen op patiëntmateriaal. Dat is een stap naar perzonalised medicine.

Samen met een onderzoeksgroep uit New York ontwikkelden de Utrechtse wetenschappers ook een kweekmethode voor gezonde en zieke pancreasstamcellen. Dat leidde tot de oprichting van een ‘biobank’, die gekweekte pancreastumoren van meerdere patiënten bevat en gebruikt kan worden voor onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen en therapieën.

Document acties

Back to top