Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Herbeoordeling humaanpapillomavirusvaccins afgerond

PW Magazine 47, jaar 2015 - 18-11-2015
Het Europees geneesmiddelenbewakingscomité PRAC heeft de herbeoordeling afgerond van de humaanpapillomavirusvaccins (HPV-vaccins; Cervarix, Gardasil/Silgard en Gardasil 9).

Er is geen bewijs gevonden voor een verband tussen vaccinatie met deze vaccins en het ontstaan van het complex regional pain syndrome (CRPS) en het postural orthostatic tachycardia syndrome (POTS). De PRAC ziet daarom geen reden om de toepassing van de vaccins te veranderen of de productinformatie aan te passen.

Voor deze herbeoordeling heeft de PRAC gekeken naar alle gepubliceerde studies, gegevens van klinische studies en meldingen van patiënten en zorgverleners. Ook heeft de PRAC deskundigen uit het veld geraadpleegd en informatie bij patiëntengroepen ingewonnen.

CRPS is een chronische pijnaandoening in de armen of benen en POTS is een aandoening waarbij de hartslag abnormaal versnelt na opstaan uit een zittende houding en waarbij symptomen als duizeligheid, flauwvallen, hoofdpijn en pijn op de borst kunnen optreden.

De genoemde vaccins worden gegeven om bescherming te bieden tegen baarmoederhalskanker en andere aandoeningen veroorzaakt door het HPV-virus. Meer dan 80 miljoen meisjes en vrouwen hebben de vaccins toegediend gekregen. Baarmoederhalskanker is wereldwijd de vierde meest voorkomende doodsoorzaak bij vrouwen.

Document acties

Back to top