Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Geneesmiddel tegen tuberculose winnaar Galenusprijs

08-10-2015
Bedaquiline, een nieuwe werkzame stof tegen tuberculose, heeft de Galenus Geneesmiddelenprijs 2015 gewonnen. Ziekenhuisapotheker dr. Alwin Huitema ontving de Galenus Researchprijs. Beide prijzen werden deze week uitgereikt tijdens de FIGON Dutch Medicines Days in Ede.
Geneesmiddel tegen tuberculose winnaar Galenusprijs

Bedaquiline (Sirturo) is volgens de jury de ‘meest betekenisvolle innovatie’ uit negen inzendingen van geneesmiddelen die in 2014 op de markt zijn gebracht.

Volgens de jury is bedaquiline het eerste middel in meer dan veertig jaar met een nieuw werkingsmechanisme tegen geneesmiddelresistente tuberculose. “Het geneesmiddel heeft een betere werkzaamheid, een minder lange behandelduur en minder bijwerkingen”, aldus de jury.

De activiteit van bedaquiline is zeer specifiek gericht tegen het essentiële enzym ATP-synthase van mycobacteriën.

Expertise

Ziekenhuisapotheker en klinisch farmacoloog dr. Alwin Huitema ontving de Galenus Researchprijs “voor zijn waardevolle expertise binnen zowel de oncologie als de infectieziekten”, aldus de jury.

Huitema, die werkt als ziekenhuisapotheker in de apotheek van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis, heeft volgens de jury een belangrijke bijdrage geleverd op het gebied van investigator-initiated onderzoek met geregistreerde geneesmiddelen.

Document acties

Back to top