Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Eén op drie apothekers heeft burn-outklachten

PW Magazine 23, jaar 2015 - 22-05-2015
Apothekers ervaren meer dan andere zorgprofessionals hoge werkdruk door verstikkende bureaucratie en regeldruk vanuit zorgverzekeraar. Bijna 33% van de apothekers heeft last van burn-outklachten. Dat blijkt uit onderzoek van ledenorganisatie en financieel dienstverlener in de zorg VvAA.
Eén op drie apothekers heeft burn-outklachten

Naast stress en vermoeidheid geven apothekers aan last te hebben van een verstoorde balans tussen werk en privé. Ook is de negatieve beeldvorming bij het publiek een bron van stress voor apothekers.

Van huisartsen, tandartsen, medisch specialisten, fysiotherapeuten en dierenartsen heeft tussen 14 en 16% last van burn-outklachten, blijkt uit de enquête onder in totaal 1200 zorgprofessionals.

Volgens VvAA leiden administratie, regels, onderhandelingen met zorgverzekeraars en onzekerheid over contractering af van een bezielde uitoefening van het zorgverlenersvak.

Het gevoel van verstikkende bureaucratie leeft het sterkst bij apothekers en fysiotherapeuten. "Apothekers hebben al een aantal jaar te maken met diverse bureaucratische maatregelen die nu ook over andere beroepsgroepen worden uitgestort”, stelt directeur Advies&Diensten van VvAA Martin Aalders. “We hoeven dus niet optimistisch te zijn over de gevolgen voor andere zorgberoepen.”

Dat de bezieling onder druk staat in de zorg, blijkt ook uit het feit dat een op de vijf (18%) respondenten overweegt een carrièreswitch te maken. Onder apothekers is dat bijna een derde, van wie een kwart liefst binnen een jaar een andere baan zou willen. Die wens is ook groot onder dierenartsen en medisch specialisten, respectievelijk 15 en 14%.

VvAA is inmiddels een groot vervolgonderzoek gestart naar de bezieling in de zorg.

Document acties

Back to top