Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Scheepers en Janssen/Karapinar delen Opwijrda-prijs

PW Magazine 22, jaar 2015 - 21-05-2015
De Opwijrda-prijs 2014 voor het beste artikel in het PW Wetenschappelijk Platform had deze keer twee winnaars: Anne-Marie Scheepers en de combinatie Marjo Janssen + Fatma Karapinar. Zij ontvingen de prijs tijdens het Prisma-symposium op 19 mei. Ada Stuurman werd onderscheiden met de Prisma-publicatieprijs en Henk-Frans Kwint mocht de Prisma-proefschriftprijs in ontvangst nemen. Karin Spijkers ontving de prijs voor de beste presentatie.
Scheepers en Janssen/Karapinar delen Opwijrda-prijs

Anne-Marie Scheepers (links) en Marjo Janssen met de oorkondes van de Opwijrda-prijs

De Redactieraad Wetenschappelijk Platform kent elk jaar de Opwijrda-prijs toe voor het beste artikel dat in het voorafgaande jaar is gepubliceerd. Deze keer eindigden twee artikelen op gelijke hoogte en de jury kon geen reden vinden om het ene artikel te verkiezen boven het andere. De winnende artikelen uit de jaargang 2014 van het PW Wetenschappelijk Platform zijn:

Janssen c.s. beschrijven een studie die deel uitmaakt van het promotieonderzoek van Fatma Karapinar-Çarkıt, die deelt in de toegekende prijs. Zij vonden meer dan vijftig apotheken bereid een testrecept in te voeren voor een gedegen en grondig onderzoek over een zeer actueel thema dat een grote bijdrage levert aan de ontwikkeling van de apotheker als degene die de verantwoording op zich neemt voor een veilige farmacotherapie.

Scheepers-Hoeks c.s. wisten de artsen op verschillende afdelingen te bewegen om zich te onderwerpen aan verschillende benaderingsstrategieën bij het omgaan met de vele signalen die in de dagelijkse praktijk van de geneesmiddelbewaking afgehandeld moeten worden. Beide artikelen scoorden vooral hoog op de criteria actualiteit en bijdrage aan de beroepsontwikkeling.

Prisma-prijzen

Op hetzelfde Prisma-symposium werd de Prisma-publicatieprijs toegekend aan Ada Stuurman-Bieze voor haar artikel Proactive pharmaceutical care interventions decrease patients' nonadherence to osteoporosis medication [Stuurman-Bieze AG, Hiddink EG, van Boven JF, Vegter S. Osteoporos Int. 2014 jun;25(6):1807-12].

De driejaarlijkse Prisma-proefschriftprijs was voor Henk-Frans Kwint. Zijn proefschrift Improving appropriate medication use for older people in primary care was het beste van de negentien praktijkgerichte farmaceutische proefschriften die verschenen in de jaren 2012-2014.

Tot slot kent het Prisma-symposium een presentatieprijs. Die ging naar Karin Spijkers met haar presentatie Het effect van transmurale informatie- en kennisuitwisseling tussen apothekers op de bevindingen van medicatiereviews.

Technologie trekt

Het Prisma-symposium was in meer opzichten erg succesvol. Het aantal presentaties was toegenomen tot 68 en het aantal deelnemers sloeg met ruim tweehonderd alle eerdere records. Het thema ‘Apps, pills & bytes’ wekte kennelijk veel nieuwsgierigheid naar technologische ontwikkelingen die de farmaceutische zorg kunnen verbeteren.

De voordracht van prof. Lucien Engelen uit Nijmegen gaf aan dat de mogelijkheden ongekend zijn en dat de innovaties niet worden geïnitieerd door de zorgsector maar door de ICT-sector. En de patiënt zal zelf de regie voeren.

Een selectie van de presentaties zal deze zomer worden opgenomen in het PW Wetenschappelijk Platform.

Document acties

Back to top