Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

CBG: levering twaalf geneesmiddelen gestopt

PW Magazine 10, jaar 2015 - 25-02-2015
Groothandels mogen twaalf generieke geneesmiddelen per direct niet meer leveren aan apotheken omdat de handelsvergunningen zijn geschorst. Apothekers mogen de geneesmiddelen die zij op voorraad hebben nog afleveren aan patiënten. Dat heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) gisteren gemeld.

Het CBG bekrachtigt met dit besluit de vier weken geleden aangekondigde schorsing van twaalf generieke geneesmiddelen, waarvan een aantal in meerdere doses of onder verschillende namen beschikbaar is. Van twee geneesmiddelen van de oorspronkelijke lijst van het CBG loopt nog een bezwaarprocedure van de fabrikant, die middelen worden nog niet geschorst.

Terughalen van de geneesmiddelen uit de apotheken en groothandels is niet nodig omdat er volgens het CBG geen aanwijzingen zijn dat er met de kwaliteit en veiligheid van de geneesmiddelen iets mis is.

De voorraad die aanwezig is bij apotheken en patiënten kan veilig worden gebruikt en patiënten hoeven zelf geen actie te ondernemen, aldus het CBG. Zijn de geneesmiddelen niet meer beschikbaar, dan stapt de patiënt in overleg met arts en apotheker over op een ander geneesmiddel. Maken patiënten zich toch zorgen, dan kunnen ze volgens het CBG overleggen met hun arts of apotheker.

Met deze schorsing volgt het CBG het advies van het Europese geneesmiddelenagentschap EMA. Volgens het EMA heeft het Indiase bedrijf GVK Biosciences het onderzoek dat de basis vormt voor de toelating van deze geneesmiddelen niet volgens Good Clinical Practices uitgevoerd.

Bekrachtiging van het advies van het EMA door de Europese Commissie wordt verwacht tussen februari en april 2015. Die uitspraak is bindend voor alle EU-lidstaten. Nederland is een van de landen die heeft besloten niet te wachten op de Europese Commissie, maar zelf tot schorsing is overgegaan.

Document acties

Back to top