Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Lareb: veel meldingen over Thyrax na Radar

PW Magazine 10, jaar 2015 - 26-02-2015
Na de Radar-uitzending van vorige week over de nieuwe verpakking van Thyrax heeft bijwerkingencentrum Lareb meer dan tweeduizend meldingen ontvangen. “Dat veel patiënten bijwerkingen aan ons doorgeven als gevolg van een verpakkingswijziging is heel bijzonder”, aldus Lareb-directeur Agnes Kant.
Lareb: veel meldingen over Thyrax na Radar

In de uitzending van Radar op 16 februari werd aandacht gevraagd voor de klachten van patiënten die Thyrax duotab-tabletten gebruiken. Fabrikant Aspen Pharma verpakt sinds december 2013 deze tabletten met levothyroxine niet meer in glazen potjes maar in doordrukstrips.

Bij Lareb zijn na de verpakkingswijziging opvallend veel meldingen over bijwerkingen bij Thyrax binnengekomen. De gemelde klachten lijken grotendeels te maken te hebben met een te snel werkende schildklier – oftewel een te hoge dosering – zoals: hartkloppingen, overmatig zweten en opgejaagdheid.

Lareb is de meldingen naar aanleiding van de Radar-uitzending nog aan het beoordelen. Ze gaan niet allemaal over de verpakkingswijziging, maar volgens Lareb-directeur Agnes Kant is de bezorgdheid onder patiënten groot. “Veel mensen geven aan dat ze van slag zijn omdat ze niet meer goed zijn ingesteld. Ze zeggen dat ze last hebben van hartkloppingen en opgejaagdheid. Sommigen geven zelfs aan daarom niet meer kunnen werken.”

Binnen enkele weken verwacht Lareb alle meldingen te hebben beoordeeld. Ook ontvangen alle melders een reactie van het bijwerkingencentrum.

Om een beter beeld te krijgen van de achtergronden en gevolgen van de verpakkingswijziging stuurt Lareb de patiënten die een melding hebben gedaan een enquête. “We willen graag weten of zij naar een arts zijn gegaan, of er bloedspiegels zijn bepaald en of de dosering is aangepast”, aldus Kant.

Luchtvochtigheid

Dat er zo veel bijwerkingen worden gemeld naar aanleiding van een nieuwe verpakking is volgens Kant “uniek”. “Ik begrijp het als artsen en apothekers de meldingen over bijwerkingen als gevolg van deze verpakkingswijziging niet hebben herkend, want daar denk je niet aan. Zo zie je maar weer hoe belangrijk meldingen zijn.”

Het vermoeden bestaat volgens Kant dat de bijwerkingen ontstaan doordat de Thyrax-tabletten in de doordrukverpakking beter beschermd zijn tegen omgevingsfactoren, bijvoorbeeld de luchtvochtigheid. “De oude tabletten werden wel blootgesteld aan omgevingsfactoren, bij het openen en sluiten van het potje”, aldus Kant.

Na in oktober geïnformeerd te zijn door Lareb heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen volgens Kant snel gehandeld. “Er is een brief uitgegaan naar artsen en apothekers met een waarschuwing over de mogelijke stijging van de dosering.”

Apothekers is erop gewezen patiënten met klachten door te verwijzen naar hun arts en artsen werden erop geattendeerd bloedonderzoek te laten doen om na te gaan of patiënten nog wel goed zijn ingesteld en of de dosis moet worden aangepast.

In een brief op zijn website roept Aspen Pharma gebruikers van Thyrax op hun arts te raadplegen als zij een bijwerking ervaren of een vraag hebben over de behandeling.

Document acties

Back to top