Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

ACM: stop verkramping in de eerste lijn

21-09-2015
Apothekers, huisartsen, fysiotherapeuten en andere zorgaanbieders in de eerste lijn durven niet meer samen te werken uit angst voor boetes. Dat stelt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) op haar website. De zorgautoriteit roept de eerste lijn op de ruimte voor samenwerking binnen de Mededingingswet beter te benutten.

Volgens de toezichthouder is ten onrechte het beeld ontstaan dat de Mededingingswet veel vormen van samenwerking verbiedt, ook als die in het belang is van patiënten en verzekerden.

In een document op de website legt de ACM uit dat er voldoende ruimte is voor innovatie en zorginhoudelijke samenwerking. Ook geeft de toezichthouder inzicht in de wijze waarop zij toezicht houdt op de eerste lijn. De Mededingingsregels veranderen met de komst van dit document overigens niet.

Advies vragen

De ACM wil zorgverleners in het veld aanmoedigen om, met de belangen van patiënten en verzekerden voor ogen, de zorg op een hoger plan te brengen.

“Wij nodigen zorgverleners uit ons advies te vragen over een samenwerking. Krijgen wij signalen dat een initiatief mogelijk schadelijk uitpakt, dan kunnen we vragen het bij te stellen”, aldus een woordvoerder van ACM. Zorgen de partijen vervolgens voor een snelle aanpassing, dan ziet de toezichthouder geen aanleiding voor nadere actie.

Het motto van ACM is: weg uit de verkramping, werk samen voor betere zorg.

Document acties

Back to top