Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW37

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Inslikken

Op de redactie van het PW hing jarenlang een foto van een strip met daarin een pil en een insect. De strip kwam uit een Indiase geneesmiddelfabriek. Die foto hing daar natuurlijk niet voor niets. Het was niet alleen een opmerkelijke foto, het moest vooral gezien worden als het ultieme bewijs dat je bij geneesmiddelen afkomstig uit landen als India de nodige vraagtekens moest plaatsen.

16-09-2022 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Opgegeven

“Ze hebben me opgegeven, jongen”, aldus een destijds 90-jarig familielid. Er was kanker in de kleine teen geconstateerd en de artsen zagen af van operatie. In zijn ogen was hij dus de palliatieve fase ingegaan. Navraag leerde dat de kans dat hij zou overlijden door hoge leeftijd veel groter was dan dat dit door de tumor zou gebeuren. En een operatie op zijn leeftijd was niet zonder risico. Hij is 98 geworden en de tumor was niet de doodsoorzaak.

16-09-2022 | door Jaap Dik, apotheker in Vianen

Europese Commissie geeft € 23 miljoen voor drug repurposing

Voor het opzetten van een nieuw platform voor drug repurposing – hergebruik van bestaande geneesmiddelen bij een nieuwe indicatie – heeft de Europese Commissie € 23 miljoen beschikbaar gesteld. Dat meldt de Universiteit Maastricht, dat het online platform samen met internationale partners gaat ontwikkelen in de komende zeven jaar.

08-09-2022 | door PW

Herexamen 2022 PW37

Wat was in 2021 de meest gemelde klacht bij gebruik van het koperspiraaltje?

14-09-2022 | door Auteur: Delia Titre, apotheker en redacteur Pharmaceutisch Weekblad

Na eerder daling toename aantal gebruikers opioïden

Na een dalende trend in het gebruik van sterkwerkende opioïden, zoals oxycodon, morfine en fentanyl, is het aantal gebruikers in 2021 weer toegenomen. Dat blijkt uit onderzoek van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM), dat huisartsen en apothekers oproept alert te blijven bij het voorschrijven en afleveren van opioïden.

05-09-2022 | door PW

Nauwelijks uitgestelde zorg ingehaald door ziekenhuizen

Ondanks de relatief lage coronadruk is het ziekenhuizen afgelopen zomer nauwelijks gelukt uitgestelde zorg in te halen. Het aantal extra mensen dat wacht op een behandeling in een ziekenhuis is in augustus relatief gelijkgebleven aan het aantal wachtenden in juni. Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

08-09-2022 | door PW

Meerderheid jonge zorgmedewerkers overweegt flexbaan

Zes op de tien zorgmedewerkers jonger dan 35 jaar overweegt zijn baan in de loondienst op te zeggen en verder te gaan als zelfstandige of flexwerker. Bij andere leeftijdsgroepen is dat drie op de tien. Dat blijkt uit een onderzoek van de Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV).

08-09-2022 | door PW

Nieuwe tyrosinekinaseremmer met ander aangrijpingspunt beschikbaar

Voor patiënten met Philadelphia chromosoom-positieve chronische myeloïde leukemie (Ph+CML) in de chronische fase komt een nieuwe behandeloptie beschikbaar.

16-09-2022 | door PW

Kosten dure middelen met 0,9% gestegen

De kosten van dure geneesmiddelen namen in 2021 toe met 0,9% tot € 980 miljoen. Ondanks een toename van 6,1% van de verstrekkingen van dure middelen is de kostenstijging beperkt. Dit komt doordat de gemiddelde inkoopprijs van een verstrekking van een duur middel met 4,9% daalde naar € 1260. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

16-09-2022 | door SFK

‘Door ons toezicht kunnen mensen een geneesmiddel uit India met vertrouwen slikken’

Een welkome afwisseling van hun werk in Nederland, genieten van de interactie met andere culturen en leren van inspectieteams uit andere landen, zijn voor Kai Liang en Roelof Mol aangename bijkomstigheden van hun buitenlandinspecties. Maar belangrijker is het om buitenlandse fabrikanten van geneesmiddelen en grondstoffen vooruit te helpen. “Het geeft een goed gevoel als we het kwaliteitsniveau kunnen opkrikken.”

16-09-2022 | door Frans van den Houdt

Op weg naar makkelijker uitwisseling van medische data

Interoperabiliteit is het ultieme doel voor efficiënte zorg­verlening. Het gaat versnippering van de zorg tegen, centraliseert zoveel mogelijk de zorggegevens van de patiënt, vergemakkelijkt de uitwisseling van data tussen verschillende systemen en resulteert in een betere ervaring voor zowel patiënt als zorgverlener. “We zien echter dat de praktijk achterloopt op de theorie.”

16-09-2022 | door Salma Bouzeryouh, Zerina Kadric, Kaylee Smorenburg, Claudia Rijcken en Aukje Mantel-Teeuwisse

Methotrexaat tijdelijk stoppen na coronavaccinatie

Patiënten met een immuungemedieerde inflammatoire aandoening die de behandeling met methotrexaat (MTX) onderbreken gedurende de twee weken na een boostervaccinatie tegen SARS-CoV-2 hebben een betere antilichaamrespons.

06-09-2022 | door PW

Apothekers testen medicijnklok en steunen gebruikers hiv-medicijn

Apothekers zijn overal in het land bezig hun positie in de regio te versterken. In dit artikel een overzicht van enkele initiatieven en projecten om de farmaceutische zorg te verbeteren, zoals apothekers in Amsterdam die de prijs van een hiv-medicijn verlagen en apothekers in Noord-Brabant die samen met de thuiszorg een medicijndispenser hebben getest.

16-09-2022 | door Edwin Bos

Darm-op-een-chip in microsysteem test opname van geneesmiddelen

Met het doel geneesmiddelopname in het verteringsstelsel te meten, is aan de Rijksuniversiteit Groningen een nieuw systeem ontwikkeld met een darm-op-een-chip. Geneesmiddelen worden in microkanalen blootgesteld aan kunstmatig speeksel, maagsap en darmsap met gal, waarna de verteerde materie doorstroomt naar deze darm-op-een-chip. De opname van de geneesmiddelen en metabolieten wordt daarin gemeten.

16-09-2022 | door Pim de Haan

Preventie is de toekomst

Zorgverleners in de eerste en tweede lijn in de regio Zuid-Holland-Zuid hebben afgesproken samen te investeren in leefstijl. Frederieke van Kessel, leefstijlapotheker in opleiding, hoopt dat meer apothekers zich bij hen aansluiten. “We moeten met elkaar investeren in meer leefstijlzorg en preventie.”

16-09-2022 | door Edwin Bos

Apotheek.nl in de race voor vijfde award Website van het Jaar

Apotheek.nl maakt voor het vijfde jaar op rij kans op de award Website van het Jaar, in de categorie gezondheid. De KNMP roept apothekers, apothekers­assistenten en apotheekmedewerkers op om op Apotheek.nl te stemmen. De stemperiode loopt tot en met 21 oktober 2022.

16-09-2022 | door KNMP

Inschrijving geopend voor KNMP Najaarscongres 2022

De inschrijving voor het KNMP Najaarscongres 2022 op dinsdag 11 oktober is geopend. Het congres vindt plaats in het Beatrix Theater in Utrecht en heeft als thema: hart- en vaatziekten.

16-09-2022 | door KNMP

Prinsjesdag

Als kleine Prins keek ik altijd uit naar Prinsjesdag. De dag waarop iedereen vrij was, vanwege mij.

16-09-2022 | door Aris Prins, voorzitter KNMP
Back to top