Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Opgegeven

Zonder uitleg, duiding van een professional gaat menigeen van het slechtste uit.

PW37 - 16-09-2022 | door Jaap Dik, apotheker in Vianen
“Ze hebben me opgegeven, jongen”, aldus een destijds 90-jarig familielid. Er was kanker in de kleine teen geconstateerd en de artsen zagen af van operatie. In zijn ogen was hij dus de palliatieve fase ingegaan. Navraag leerde dat de kans dat hij zou overlijden door hoge leeftijd veel groter was dan dat dit door de tumor zou gebeuren. En een operatie op zijn leeftijd was niet zonder risico. Hij is 98 geworden en de tumor was niet de doodsoorzaak.
Opgegeven

Ik moest hieraan denken toen ik vrijdagmiddag door een vriend werd gebeld. In paniek. De labwaarden kon hij al inzien, maar de huisarts had pas maandag tijd voor hem. Er was de zogenaamde hypertensie-mix geprikt mét ochtendurine inleveren. En die urine, daar was wat mis mee. Ten opzichte van vorig jaar was de albumine verdubbeld.

Gelukkig wist hij dat ik als apotheker ook verstand heb van labwaarden, vandaar zijn telefoontje. Ik kon hem geruststellen; de door hem genoemde waarde lag ruim binnen de normaalgrenzen, ook al was de waarde het dubbele van de vorige keer. Zijn schrikbeeld van ziekenhuisopname en dialyse kon ik wegnemen.

In beide gevallen was sprake van informatie die totaal verkeerd werd geïnterpreteerd. Zonder uitleg, duiding van een professional gaat menigeen van het slechtste uit.

Iets om in de gaten te houden als we alle informatie openzetten voor de patiënt.

Document acties

Back to top